Vi kan inte tillåta kåkstäder etableras i Stockholms stad.

Anna König Jerlmyr - StorI min tidigare roll som socialborgarråd arbetade jag varje dag med frågan om tiggare och fattiga EU-medborgare. Detta är en svår fråga som omfattar många dimensioner. Istället för att ta lärdom av allt arbete som gjorts de senaste åren backar vänstermajoriteten utvecklingen. Resultatet blir att de presenterar Alliansens redan genomförda arbete som sina egna idéer.

Det är självklart att en kommun på kort sikt har ett ansvar att hjälpa människor som råkar illa ut. Det ansvaret tar Stockholm i dag. Men problematiken kan inte lösas av en enstaka kommun och inte heller av att endast arbeta fram fler boplatser som den nya majoriteten gör i dag. Det som saknas i dag är långsiktiga lösningar för att hjälpa utsatta människor. Vänstermajoriteten har ett ansvar att sätta press på sina partikamrater i regeringen i de här frågorna. En långsiktig lösning kräver stora förändringar i personernas hemländer. Regeringen står i dag helt handfallen utan några konkreta åtgärder, men den står även svarslös om hur de kan hjälpa svenska kommunerna i deras arbete i dag. Detta är mycket större än en stockholmsfråga.

Det senaste halvåret har vi sett hur fler EU-medborgare än tidigare kommit till Stockholm. Vänstermajoritetens ovilja att agera tydligt i frågan har snabbt fått oacceptabla konsekvenser då allt fler sover på gatan och i våra parker. För en svensk kommun är i dag avhysning det enda verktyg som står till förfogande för att upprätthålla den svenska lagstiftningen om att man inte får bosätta sig var som helst. Regelverket är tydligt och måste följas. Det är inte rimligt att stoppa avhysningar och i praktiken uppmuntra bildandet av permanenta kåkstäder.

Stockholm arbetade under Alliansens ledning fram en samverkan med Svenska Kyrkans internationella avdelning som gör stora insatser på plats i Rumänien. Inför valet 2014 gick båda parterna ut med information om arbetet och hur man som stockholmare kunde hjälpa de insatser som görs på plats i hemlandet. Inte heller denna samverkan verkar ha vårdats av vänstermajoriteten efter maktskiftet.

Vi har ett tydligt regelverk i Sverige och Europa kring den fria rörligheten, vilket vi ska värnar om. För att på längre sikt komma till rätta med den situation där människor reser från ett EU-land till ett annat för att tigga och bo under dåliga förhållanden krävs ett ökat samarbete mellan länderna inom EU. En grundförutsättning måste vara att varje land tar sitt ansvar och säkerställer att trygghets- och utbildningssystemen fungerar och kommer alla medborgare till del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>