Johanna Sjö, ny vice ordförande i Arbetsmarknadsnämnden besökte SIFA – Stockholms intensivsvenska för akademiker – på Åsö.

Johanna SjöBesöket inleddes med samtal med rektor Christina Rydén och en genomgång av de olika studievägarna och deras individuella förutsättningar och utmaningar.

SIFA är ett snabbspår in för studievana akademiker, där internationell kompetens som kommer till Stockholm ges förutsättningar att snabbt ta till sig svenska språket och komma i kontakt med yrkesverksamma inom det egna verksamhetsområdet.
Både Sveriges Ingenjörer och JUSEK finns med med mentorskap och samverkan, och KTH och lärarhögskolan integrerar de studerande så snart det går. Lärarfacken har inte kommit in ännu, men det vore väl utmärkt om både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund kunde följa Sveriges Ingenjörers exempel här.
För Stockholms skolor är detta en fantastisk möjlighet – tänk hur svårt det är att få tag på lärare med yrkeserfarenhet och examen? Här gäller det att tänka lite vidare – och inte bara ta emot studenter i verksamhetsförlagd undervisning, utan även låta studerande på SIFA göra fältstudier, närma sig Stockholms skolor och se hur det fungerar ute i verksamheten på riktigt. Som jag gjorde idag. Det är alltid lättare att ta till sig information och utbildning när man kan relatera till hur det fungerar på plats.

iPhone Image F92AFD

Idag träffade jag mest pedagoger men även ingenjörer, ekonomer och jurister var där. Det var härligt att träffa kemi- och fysikläraren från Syrien med 20 år i yrket som nu jobbar på att snabbt läsa sig svenska i allmänhet och svenska för pedagoger i synnerhet så att han snart kan fortsätta undervisa. Någon månad på SIFA och redan fungerar språket riktigt bra. Men härligast var surret i korridoren – ett brus av dedikerade människor på väg mot sitt mål.

Liten faktaupplysning i slutet av detta långa inlägg – 49% av allaiPhone Image F92B05 SFI-studerande i Stockholm går in på översta nivån direkt. Visst finns det de som kommer med liten eller ingen grundutbildning alls och som har en lång väg att vandra. Men i Stockholm är de endast sex procent av alla som läser SFI.
Och de utbildade pedagoger jag träffade idag – som brinner för sitt lärarkall och som suger i sig svenska språket – kommer att vara en tillgång inom en mycket snar framtid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>