Boplatser får inte bli permanenta kåkstäder

Anna König JerlmyrDen nya vänstermajoritetens nej till avhysningar har inneburit att boplatserna runt om i Stockholm blir fler och allt större. Detta är en olycklig utveckling som måste brytas innan vi får regelrätta kåkstäder i kommunen.

Vi är många som känner för de utsatta människorna som tigger och lever i stor utsatthet. Men det innebär inte att vi kan bortse från det faktum att det är olagligt att bosätta sig var som helst samtidigt som det är en ovärdig boendesituation och stor sanitär oläglighet.

Situationen som vi ser i dag är oacceptabel. Den nya majoriteten står i dag helt handfallen utan några konkreta åtgärder framåt. Kommuner har ett ansvar att hjälpa i det akuta skedet, men det
löser inte grundproblemet. Kortsiktiga lösningar, hur viktiga de än är, är just kortsiktiga. Att öka stödet till tillfälliga boenden som Vinternatt eller tillfälliga evakueringslokaler är inte fel, men det är inte en långsiktig lösning.

För att vi ska kunna nå en långsiktig lösning måste den svenska regeringen ta ett större ansvar i frågan. De måste sätta en större press på hemländerna att ta ansvar för sina medborgare. Regeringen måste även ge kommunerna bättre verktyg att hantera frågan. Ett konkret förslag är att ge kommuner verktyg för att kunna arbeta mot olagliga bosättningar och att upprätthålla den lokala ordningsstadgan, genom att bistå polisen med avhysningar.

Anna König Jerlmyr, (M)
gruppledare och oppositionsborgarråd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>