Stockholm ska kräva av regeringen att se över regelverk kring avhysningar

Just nu ser vi att utmaningarna kring att allt fler illegala boplatser ökar. Detta gäller inte endast Stockholm utan även i kommuner runt om i Sverige. Det regelverk vi har i dag ger möjlighet att möta utmaningarna men samtidigt saknar kommuner de rätta verktygen för att kunna använda regelverket effektivt.

Moderaterna i Stockholms stad kräver därför i en motion att Stockholm ska ta ett tydligt ansvar för att lyfta diskussionen till regeringsnivå och hemställa hos regeringen om en översyn av gällande lagstiftning.

- Stockholm måste ta på sig ledartröjan och kräva en översyn av lagstiftningen kring de här viktiga frågorna. Regeringen behöver se över regelverket så att kommuner själva kan agera tydligt kring avhysning av olagliga boplatser på gator, parker och i stadens naturområden. Det krävs mer nationellt agerande för att möta de utmaningar vi ser idag, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.

- Det är självklart att en kommun på kort sikt har ett ansvar att hjälpa människor som råkar illa ut. Men problematiken kan inte lösas av en enstaka kommun och inte heller av att endast arbeta fram fler kortsiktiga sängplatser som vänstermajoriteten gör i dag. Det som saknas är långsiktiga lösningar för att hjälpa utsatta, säger Andrea Ström (M), vice ordförande Socialnämnden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>