De rödgröna måste ta ansvar för illegala läger

Frågan om fattiga EU-medborgare som tigger är svår och vi är många som känner för de människor som lever i utsatthet. Men vi kan inte heller bortse från faktum att det är olagligt att bosätta sig var som helst.

Stockholm har i dag en utmaning med allt fler olagliga boplatser där människor bor utan tillgång till vatten, avlopp eller sophantering. Ett oacceptabelt boende som skapar otrygghet för omgivningen.

Polisen kan agera självständigt gällande boplatser i det offentliga rummet, men saknar ett tydligt politiskt stöd för att aktivt kunna ingripa. Samtidigt saknar kommuner rätt verktyg för att kunna agera.

I stadens ordningsföreskrift är camping på offentlig plats förbjudet och ingen har rätt att bosätta sig var man vill enligt svensk lag. Trots att det tas fram fler sovplatser för gruppen växer det fram allt fler boplatser i våra offentliga miljöer.

Gällande lagar måste upprätthållas. I dag är avhysning det enda verktyg som finns för att upprätthålla lagen. Men efterlevnaden är otillräcklig. Regeringen måste ta ansvar: Ge kommuner verktyg att kunna möta utmaningarna. Till exempel genom att ge kommunerna rätt att anställa vakter som upprätthåller ordningslagen. I dag kan bara polisen agera självständigt och de mäktar inte med.

Se över regelverket så att kommuner själva kan agera tydligt i frågan kring avhysning av olagliga boplatser. Sätt press på EU och länder som Rumänien och Bulgarien att ta ansvar. Grundproblemet är utsatthet i hemlandet, att korruption hindrar att få vård, att fler behöver tillgång till mark, bostad och utbildning.

Kommuner ska ta ansvar och hjälpa utsatta människor. Men problemet kan inte lösas av en kommun eller av att bara ta fram fler tillfälliga sovplatser. Det saknas långsiktiga lösningar för att hjälpa utsatta människor och tydlighet i frågan från regeringen.

De rödgröna måste finna en lösning på denna utmaning som kombinerar hänsyn för socialt utsatta människor med berättigade krav på trygghet och ordning i det offentliga rummet

Anna König Jerlmyr (M) Oppositionsborgarråd

Bo Sundin (M) Kommunfullmäktige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>