Brobyggare och dörröppnare skapar egenmakt och välstånd

I en tid då många nya svenskar med skiftande erfarenheter och kompetens kommer till Sverige är det viktigt att ta till vara på de möjligheter och öppningar som finns.

En stiftelse som ägnar sig åt detta är IFS som har som syfte att värna invandrarföretagare bland annat genom kompetensutveckling och opinionsbildning.

För att lära med om IFS och deras möjligheter och utmaningar träffade Johanna Sjö, vice ordförande i Arbetsmarknadsnämnden, på onsdagen IFS vd Maroun Aoun tillsammans med moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och politiskt sakkunniga Sofia Mattsson Buhlin.

IFS och ALMI samverkar sedan ett par år tillbaka så att IFS står för att uppmärksamma ”nybyggare” och visa att det går att lyckas som ny företagare före invandrare och att skapa intresse så att fler invandrare kommer på tanken att bli företagare och får rätt vägledning för att komma fram till att faktiskt starta företag. ALMI bidrar med samma sak som till alla som vill starta företag – rådgivning och finansiering.

Nyföretagandet i allmänhet behöver öka i Sverige, och nyföretagandet bland invandrare har också större potential, så det är viktigt att det finns brobyggare som IFS som visar möjligheter och goda exempel .Oavsett om en invandrare har hög spetskompetens med sig från sitt hemland, eller har kort utbildning kan eget företagande vara en bra väg till egen försörjning.

– I tider med stora utmaningar när det gäller att få fler från utanförskap till egen försörjning är brobyggare som IFS oerhört viktigt, avslutar Johanna Sjö.
Arbetsmarknadsnämnden Stockholms stad, vice ordförande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>