Förslag om förändrat utjämningssystem slår mot Stockholm

150129_AnnaKonig_V2A2321Den rödgröna regeringen har lagt förslag om att förändra det kommunala inkomstutjämningssystemet på ett sätt som leder till en kraftig straffbeskattning av Stockholm. Den så kallade tillväxtmiljarden som Alliansregeringen införde föreslår regeringen ska avskaffas. Det innebär att stockholmare kommer att behöva betala en halv miljard mer per år, pengar som hade kunnat göra större nytta för kvaliteten i skolan, för fler förskollärare eller mer kollektivtrafik. Alliansen tog därför i dag initiativ till att ge stadsledningskontoret i uppdrag att redovisa hur denna straffbeskattning påverkar stadens budget för nästa år.

 – Vi behöver ett utjämningssystem som uppmuntrar till mer tillväxt och ekonomisk ansvarstagande, inte tvärtom. Alliansen genomförde viktiga förändringar i utjämningssystemet för att skapa bättre strukturer för tillväxtregionerna. För att kompensera för försämringarna i utjämningen måste vänstermajoriteten antingen höja skatten ytterligare för stockholmarna eller göra stora nedskärningar i stadens verksamheter, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

 – Den här regeringen ger 170 miljoner till Stockholms skolor med ena handen men tar sedan tillbaka drygt en halv miljard med den andra handen, vilket motsvarar ungefär 1 300 förskollärare eller 1 400 undersköterskor, avslutar Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Ni kan läsa Alliansens skrivelse här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>