Rådet för mänskliga rättigheter får inte bli en marknadsföringskanal för vänstermajoriteten

I dag beslutade vänstermajoriteten i Stockholms stad att anta instruktionerna för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter. Förslaget lades fram redan i mars, men efter kritik från oppositionen drogs det tillbaka för att arbetas om Dessvärre lever inte heller det omarbetade förslaget upp till grundläggande krav på demokrati, tranparens och insyn.

-Vi tycker, precis som majoriteten, att allt arbete i staden ska bedrivas med respekt för mänskliga rättigheter och att arbetet med att motarbeta diskriminerande särbehandling av människor är av största vikt. Vi är dock mycket kritiska till det förslag som nu föreligger. Det är inte genomtänkt och det brister i transparens, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd Stockholm stad och MR-representant.

-Förslaget har förvisso bearbetats utifrån vår kritik tidigare i våras men vi är dock fortsatt oroade över att rådet för Mänskliga rättigheter riskerar att bli en marknadsföringskanal för majoritetens politik medan vi anser att, om rådet ska fylla någon funktion, så ska det snarare vara ett forum för dialog mellan civila aktörer och politiker, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd Stockholm stad och MR-representant.

Fakta:

Beslutet om att anta instruktionerna för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter beslutades idag, onsdagen den 27 maj, på borgarrådsberedningen. Ärendet kommer vidare att behandlas i kommunstyrelsen den 3 juni och i kommunfullmäktige den 15 juni.

Det är framför allt rådets sammansättning som är det stora problemet och där alliansens förslag är att istället för att ha sakkunniga som sitter på fasta mandat ge rådet möjlighet att tillsätta expertiser utefter vilka frågor som behandlas. Stadsmiljörådet fungerade så och vi tycker att det var en bra ordning. Det skulle ge en bättre tillförlitlighet och dynamik i sammansättningen samtidigt får fler forskare och experter möjlighet att komma till tals.

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>