Olaglig upphandling av Nya Slussens expertgrupp

I november 2014 tillsatte den vänstermajoriteten i Stadshuset en expertgrupp bestående av ett antal konsulter som fick i uppdrag att genomlysa Nya Slussen. Konsulterna handlades upp genom en så kallad direktupphandling, till en beräknad kostnad av omkring en miljon kronor. Detta är långt över det lagstadgade och tillåtna beloppet för en direktupphandling och nu har Förvaltningsrätten ogiltigförklarat upphandlingen. Konsulterna redovisade sin rapport den 2 februari i år.

– Vi ställde oss redan från början frågande till om upphandlingen av vänstermajoritetens expertgrupp verkligen gått korrekt till. Den totala konsultkostnaden beräknades initialt uppgå till omkring en miljon kronor, det vill säga långt över gränsen för vad som är tillåtet vid en direktupphandling. Domen från Förvaltningsrätten bekräftar vår oro och visar tyvärr att den nya majoriteten inte bara gör Nya Slussen mycket dyrare, de klarar inte heller av att följa gällande lagar, säger Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd (M).

Den 12 juni lade vänstermajoriteten ett förslag om Nya Slussen som ger tydliga signaler om att projektet fortsatt kommer att försenas och fördyras. Vänstermajoriteten har hittills försenat Nya Slussen med ett år, med extra kostnader på 400 miljoner kronor som följd. Nu har Socialdemokraterna även ifrågasatt de planerade byggnaderna, vilket kan riskera upp till 760 miljoner kronor i uteblivna försäljningsintäkter av byggrätter.

Det är beklagligt att Socialdemokraterna inte mäktar med att ta ansvar i frågan om Nya Slussen. Förseningar i projektet innebär problem i kollektivtrafiken och minskad framkomlighet för tusentals människor varje dag, samtidigt som mångmiljonnotan för detta skickas direkt till stockholmarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>