Den rödgröna regeringen vill avskaffa fritidspengen

Situationen för många barn som lever i familjer beroende av ekonomiskt bistånd riskerar att försämras ytterligare i och med den rödgröna regeringens förslag om att avskaffa regelverket om fritidspeng i höstens budgetproposition.

Alliansregeringen införde den 1 juli 2014 en fritidspeng, reserverade till utsatta barn, i familjer som tar emot ekonomiskt bistånd. Fritidspengen ger dessa barn möjlighet att delta i exempelvis föreningsliv, simskola, klubbidrott och musikskola.

Hotet om att avskaffa fritidspengen har funnits sedan regeringen Lövfen presenterades sin budget förra hösten, men i och med att regeringens budget fälldes av Riksdagen så avvärjdes hotet åtminstone tillfälligt. Nu ser förslaget tyvärr ut att bli verklighet.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset avser kompensera den förlorade fritidspengen med att utöka försörjningsstödet. Moderaterna är skeptiska till förslaget. Vi ser en risk med att den öronmärkta fritidspengen ersätts med ett generellt ökat försörjningsstöd. Då kommer det inte längre gå att garantera hur pengarna faktiskt används och vi befarar att många barn kommer riskera att gå miste om sina fritidsaktiviteter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>