Besök hos lärarförmedlarna

Igår, torsdag, besökte Cecilia företaget People Production, ett företag som dels driver Lärarförmedlarna, ett bemanningsföretag för lärarvikarier, samt förskolan Pionjären som idag finns i Årstaberg. Lärarförmedlarna är idag den största förmedlaren av lärarvikarier i stor-Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och inom kort även i Linköping. Det är ett expansivt företag som växer med 40-50 procent om året och de förmedlar lärarvikarier inom såväl förskola som grundskola och gymnasium. Deras anställda är mellan 19 och 70 år och har över 40 olika nationaliteter. Samtidigt driver de också en framgångrik förskola med många nöjda brukare.

Cecilia tillsammans med Kalle Olby och Patricia Kimondo från lärarförmedlarna

Cecilia tillsammans med Kalle Olby och Patricia Kimondo från lärarförmedlarna

Under mötet pratade vi om gemensamma utmaningar vad gäller rekryteringsbehovet av lärare framöver samt andra utmaningar och möjligheter som finns för att utveckla skolan i såväl Stockholms stad som i hela länet. De berättade hur många unga, som tar anställning hos dem, får upp ögonen för lärararyrket och senare väljer att utbilda sig till behörig lärare. Det är väldigt spännande eftersom allt för många väljer bort läraryrket samtidigt som behovet av nya lärare är enormt. Bara i Stockholms stad har vi ett behov av att rekrytera 800 lärare om året de kommande tio åren och då är inte de fristående skolornas behov inräknade. Trots att behovet av nya lärare är stort i Stockholm så väljer regeringen att skära ner på antalet lärarutbildningsplatser i Stockholm, vilket är olyckligt då lärare ofta tar anställning på samma ort där de utbildat sig. Parallellt med detta så frångår nu den rödgrönrosa majoriteten sitt vallöfte om ytterligare satsningar på lärarlöner genom att kraftigt bromsa in den löneutvecklingen som var i staden innan 2015. Det är olyckligt och riskerar att hämma läraryrkets attraktivitet ytterligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>