Vad vill de rödgrönrosa med Konradsberg?

I dag besökte Cecilia Stockholms Internationella Montessoriskola (Stims). Stims är en fristående verksamhet som bedriver förskola och grundskola f-9, sammanlagt ungefär 700 barn, varav 200 i förskolan och som sedan 2009 är inrymd på campus Konradsberg på Kungsholmen.
Hela området ägdes tidigare av Akademiska Hus, men Sisab köpte det 2014. På området finns både kommunala, fristående och statliga skolverksamheter – allt från förskola till gymnasium.
Skolan är populär, kön lång och resultaten bland de bästa i Sverige Rektorn Jill Eriksson framhåller det målmedvetna arbetet med värdegrund och respekt samt betydelsen av att låta eleverna ta stort ansvar själva.
Men det finns orosmoment. Campus Konradsberg skulle kunna bli ett fantastiskt nav för samverkan mellan olika skolformer. Här finns fristående förskola och grundskola, kommunal förskola, grundskola och gymnasieskola och statlig grundskola (Manillaskolan). De delar ytor med varandra, de samsas om idrottshall, aula, slöjdsalar och matsal, barnen leker tillsammans i den fantastiska parken och det finns enastående förutsättningar att skapa något riktigt bra. Inte så att man inte samarbetar i dag – det gör man eftersom man måste. Men det verkar inte som om staden är så intresserad av att utveckla något formellt samarbete, något som grundar sig i en oförmåga från majoritetens sida att formulera en vision för campus Konradsberg. Nu bygger Sisab nytt kök och ny matsal på området, och det naturliga vore ju då att dimensionera det så att alla elever på området kan äta där och inte bara de som går i de kommunala skolorna. Stims enda möjlighet att ordna egen matsal är att lägga ner förskolan och bygga matsal i förskolans lokaler. Och då står 200 barn på Kungsholmen utan förskoleplats – är det vad majoriteten vill? Eller vill man (dessvärre finns det tecken som tyder på det) sakta men säkert manövrera ut de fristående aktörerna för att ta över verksamheterna i egen regi?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>