S hotar det fria skolvalet i Stockholm

Rätten att få välja skola ses i dag som en självklarhet av såväl elever som föräldrar. Över 80 procent anser att det är elevens rätt, inte kommunens byråkrater eller skolpolitiker, att välja skola. I Stockholms län pågår nu skolvalet fram till den 15 februari där cirka 22 000 elever sitter hemma vid köksbordet tillsammans med sina föräldrar för att välja vilken skola som passar dem bäst.

Nu hotas det fria skolvalet på såväl nationell men framför allt på kommunal nivå. Den rödgröna regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att försvåra förutsättningarna att bedriva fristående skolor och andra välfärdsverksamheter. I Stockholms stad ser vi samtidigt hur den rödgrönrosa majoriteten drar åt snaran för de fristående skolorna lokalt då majoriteten har avstyrkt tillstånd för flera skolverksamheter, bland annat med motiveringen att det riskerar att konkurrera ut den kommunala skolan kvalitetsmässigt.

Läs Anna König Jerlmyr och Cecilia Brincks artikel i Brännpunkt, här.

 

Anna König Jerlmyr och Cecilia Brinck

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>