Gör det lättare att skaffa den första bostad

Vi prioriterar ett första hem mer än nya naturreservat. Det måste byggas fler ettor i Stockholm, och åldersgränsen för att ställa sig i bostadskön bör sänkas till 16 år, skriver oppositionsborgarråden Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson (M).

Bostadsbristen är stor i flera delar av landet men den är särskilt påtaglig i Stockholm. Den största gruppen nyinflyttade är unga människor under 30 år men många är också utlandsfödda. Jakten på ett förstahandskontrakt med rimlig hyra, eller möjligheten att köpa en lägenhet som student, nyinflyttad till Sverige eller ung person som endast varit yrkesverksam i ett par år, är i princip omöjliga. Den som ändå lockas till storstaden får räkna med att flytta runt mellan flera olika lägenheter med hyreskontrakt till ockerpriser, utan någon trygghet eller fast punkt i vardagen.

Oenigheten i regeringen om hur bostadsbristen ska lösas råder även lokalt i Sveriges mest folkrika kommun, Stockholm. Idag står över en halv miljon människor i regionens bostadskö, samtidigt som styrande politiker försenar tusentals nya hem för människor. Förklaringen är att S har svårt att regera ihop med MP, som hellre prioriterar naturreservat än att bygga bostäder i en stad. På grund av oenigheten bordläggs eller stoppas tusentals nya bostäder och handläggningstiderna har på ett år ökat med sex månader för nya detaljplaner.

Läs hela artikeln på Stockholm direkt.

Anna och Joakim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>