Gör sommarloven kortare

Nu går flertalet av Sveriges elever på sommarlov. För många elever är det en efterlängtad tid och en period till att återhämta sig inför ett nytt läsår. Tyvärr är det alldeles för många elever som inte känner sommarlovslängtan, utan i stället upplever en oro och stress över att inte ha något att göra eller över att få spendera sommarlovet ensam hemma. 

Majblommans sommarlovsrapport 2016 visar att var femte förälder och var tredje ensamstående förälder anser att planeringen av sommarlovet är förknippat med svårigheter. Var tredje förälder uppger dessutom att barnet varit på egen hand och tagit hand om sig själv i minst en vecka under sommarlovet. De långa sommarloven på upptill tio veckor infördes år 1842 och har sitt ursprung i bondesamhället, en tid där de flesta barnen fick vara hemma och hjälpa till i jordbruket. I dag ser verkligheten annorlunda ut, föräldrarnas totala semester är i dag hälften så lång som sommarlovet. Därtill kommer alla andra lov samt dagar då skolorna är stängda för planering. Många föräldrar försöker dela upp semestern mellan sig för att barnen ska få vara hemma under sommarlovet. För ensamstående föräldrar är det ofta omöjligt att få ihop både lov och semester, skriver Anna König Jerlmyr i Nyheter24.

Treterminssystem

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>