Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning

Anna König Jerlmyr studentBild lånad från Metro/Peter Knutson

Bostadsbristen i Stockholm är akut, och den drabbar särskilt studenter hårdare än andra grupper. Vi har inte råd med att studenter väljer bort Stockholm som ort för högre studier, det drabbar en hel kunskapsregion. Många vittnar idag om att de nya bostäderna som byggs är alldeles för dyra. Vi Moderater anser inte enbart att antalet bostäder behöver bli betydligt fler, människor ska även ha råd att bo i dem. För att möjliggöra detta föreslår vi tre åtgärder för att Stockholms studenter ska erbjudas bostäder och studiero. 

1. Gör det billigare att bygga ettor. Staden bör ta ut en halv tomrättsavgäld för marken där en aktör vill bygga en lägenhet under 30 kvm. Om byggkostnaden blir billigare för producenten kan månadshyran bli billigare för den boende. Trösklarna för den första bostaden måste sänkas. Den första bostaden är också vägen till den andra bostaden. En bostad med billigare hyra möjliggör för boende att kunna spara men även också ge goda referenser till en större lägenhet i framtiden.

2. Sänk inredningskraven för smålägenheter. Studentbostäder innebär ett tidsbegränsat boende. Då ska det inte behöva finnas krav på balkong/uteplats, ett stort städskåp eller en stor WC-yta. Det primära för den studerande är att ha ett tryggt, vettigt boende med en månadshyra som CSN-medel kan täcka.

3. Slopa avgiften för unga i bostadskön. Kötiden för en studentbostad i Stockholm är idag mellan tre till fem år, lika lång tid som utbildningen. Det är i princip omöjligt för en student idag att få en studentbostad eftersom man endast kan ställa sig i kö från 18 års ålder. Vi vill att det ska vara möjligt att ställa sig i bostadskön från 16 års ålder och att kön är avgiftsfri till och med 25 år, skriver Anna König Jerlmyr i Metro Debatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>